Vakantiewoning Lewedorp

Vakantiewoning Lewedorp2017-12-07T20:53:35+00:00

Project Description

Projectgegevens:

Opdrachtgeven: Privé
Project jaar: 2009
Project locatie: Lewedorp, Zeeland
Oppervlakte: 100m2
Aannemer: Goetheer en Huiszoon / Corné Harthoorn

Hoge lucht, wijde blik
vakantiewoning in Lewedorp, zeeland

Ooit werkten de opdrachtgevers in Zeeland. Zij vonden onderdak in een arbeidershuisje even buiten Lewedorp.
Reeds lang geleden zijn zij verhuisd naar de randstad. Het huisje echter, is nog steeds in hun bezit en dient als toevluchtoord bij een ontsnapping aan het drukke randstedelijke leven in vakanties en weekeinden.
Gelegen op een dijk biedt dit charmante kleine huisje een formidabel zicht op de weidsheid van de omgeving. Wie op zijn tenen staat ziet in de verte het Veerse meer liggen.
Binnen is het huis van een ontroerende eenvoud en knusheid. De orginele bedstedes zijn nog in de woonkamer aanwezig. Eigenlijk zou je er niets aan willen doen. Echter, voorbijdenderend zwaar landbouwverkeer speelt het huisje parten samen met de afwezigheid van een onderheide fundering. Het achterste gedeelte van het huis is bezig langzaam van de dijk af te glijden. Als er nu niets wordt gedaan komt het voortbestaan van het hele huis in gevaar!
Dit plan stelt voor om het achterste gedeelte te slopen en een nieuwe uitbouw terug te plaatsen op een moderne fundering.
De nieuwe aanbouw voorziet het huisje van een op het landschap gerichte keuken, bergruimte en een in de buurt van de slaapkamers gesitueerde badkamer. De transparante gevels trekken het landschap de woning binnen. Het overkapte terras maakt het buiten zijn ook genietbaar in het geval van een eventuele stortbui. Het glazen dak en de vide zorgen ervoor dat het geroemde zeeuwse licht tot in het hart van het huis kan doordringen.
De ondergrond van de woning vraagt om een lichte constructiewijze.
Het gevelbeeld van de aanbouw wordt bepaald door de zichtbare constructieve staalprofielen. De gevelvlakken worden ingevuld met glazen puien en houtskeletbouwelementen. De zijgevels, zichtbaar vanaf de weg, worden afgewerkt met staalplaat., een referentie naar de moderne schurenbouw in de omgeving. Het dak wordt bekleed met antraciete staalplaat. De achterzijde, het privedeel krijgt zijn eigen moderne uitstraling en wordt afgewerkt met een grijze stalen bekleding.